09.10.2018
To trzeba upiec!

To trzeba upiec !

chleb

Zachęcam Państwa do wypróbowania przepisu na chleb bezglutenowy wg przepisu Agnieszki Bednarskiej.

Aga Bednarska prowadzi blog BEZGLUTENOWE JADŁO. Receptury bez glutenu, bez nabiału, bez cukru www.bezglutenowejadlo.pl. Na blogu znaleźć można wiele świetnych i inspirujących przepisów. Zachęcam bardzo.

Wypiek chleb bezglutenowego jest wyzwaniem dla wielu mam, a wypiek chleba bezglutenowego, które dziecko będzie chciało jeść często pozostaje marzeniem. Cóż, próbujemy dalej, bo przecież kanapki czy grzanki są dla wielu dzieci nieodzownym elementem posiłków. Chleb by Aga Bednarska jest smaczny, miękki, nie rozpada się przy krojeniu, a skład gwarantuje dobrą wartość odżywczą.

CHLEB BEZGLUTENOWY(mała keksówka ok. 10 cm x 20 cm- można użyć klasycznej, dłuższej, będzie tylko bardziej płaski)

Składniki:

  • 400g miksu*;
  • 250ml zimnej wody;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki suchych drożdży;
  • 2 łyżki karobu;
  • 2 łyżki żelatyny – rozpuścić w ok. 5 łyżkach wrzącej wody;
  • 2 łyżki siemienia lnianego (ziarna);
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka syropu z daktyli (można zamienić na zwykły cukier ok. 2 łyżek – drożdże cukier zjedzą);
  • 1 łyżeczka soli;
  • kilka orzechów czy daktyli, czarnuszka – opcjonalnie.

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie suche składniki połączyć w misce. Dołożyć wszystkie pozostałe – prócz
    orzechów/daktyli. Miksować przez ok. 1 minutę.
  2. Przykryć ścierką, odstawić na ok. 30 minut.
  3. Nakładać do wysmarowanej i wyłożonej papierem lub obsypanej płatkami owsianymi
    keksówki. Jeżeli dodajemy orzechy lub daktyle, to wrzucamy je w tym momencie.
  4. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze ok. 10 minut.
    Zmniejszyć do ok. 200 stopni, piec kolejne 10 minut. Zmniejszyć do 180 piec 10-15
    minut- do suchego patyka.
  5. Przechowywać w lnianej ścierce. Chleb zachowuje świeżość przez ok. 2-3 dni.

Rady:

Po przełożeniu ciasta do foremki od razu pieczemy – niech nie kusi odstawienie na kolejne wyrośnięcie, bo stanie się kruchy, niesmaczny i słabiej wyrośnie. Mnie raz tak właśnie pokusiło…:)

 

 

Przedszkole na Facebooku
Nasz kanał na YouTube
NABÓR OTWARTY

plakat a3_Obszar roboczy 1

× Co ja ogłaszam?
Ogłoszenie